Η προσωπική μου πορεία των 6 ετών, ως επικεφαλής της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των 20 ετών δραστηριοποίησης στα όργανα των Μηχανικών, κατέχουν εξέχουσα θέση στους πιο σημαντικούς σταθμούς του βιογραφικού μου.
Ο απολογισμός μιας θητείας στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας είθισται να μην είναι αφήγημα, αλλά παράθεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, με ημερομηνία και αντικείμενο. Μία εξαετία και μάλιστα η εξαετία 2014-2019, στην καρδιά της ιστορικής οικονομικής κρίσης, που ταλαιπώρησε την Ελλάδα, αποτέλεσε πρόκληση για μία πορεία, που εν τέλει στέφθηκε με επιτυχία.
Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ είχα θέσει έναν τριπλό στόχο: Να υπηρετήσουμε τον τόπο μας, να υποστηρίξουμε το επάγγελμα μας και τους νέους συναδέλφους και να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα ή απόπειρα εξαίρεσης του Τμήματος από τις διεργασίες για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.
Σε πολλά ζητήματα το καταφέραμε και αφήσαμε έργο στον τόπο μας χάρη στις εμπεριστατωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις ως ΤΕΕ/ΤΚΜ. Το Επιμελητήριο επιβεβαίωσε τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου στην Κεντρική Μακεδονία. Συμμετείχε ως συνομιλητής αλλά και αποφασιστικός παράγοντας σε κάθε ζήτημα της αρμοδιότητάς του, έχοντας διαρκή παρουσία στην ειδησεογραφία της περιοχής.
Ασχοληθήκαμε και συνεισφέραμε στο σχέδιο για την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, στο σχέδιο για την αναμόρφωση των χώρων της ΔΕΘ, στην αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής και στο θέμα του σταθμού Μετρό της Βενιζέλου. Επιπλέον, αναλάβαμε δράση με πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα όπως το Ρυθμιστικό, τη Χωροταξική πολιτική, τον Αναπτυξιακό νόμο και όλα τα θεσμικά εργαλεία που αφορούν τους μηχανικούς.
Ζητήσαμε να αξιοποιηθούν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για τα αντιπλημμυρικά και για το αστικό περιβάλλον. Προτείναμε να διεκδικήσουμε μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με έντονη σεισμική δραστηριότητα, πόρους από την Ευρώπη για την αντισεισμική προστασία. Τονίσαμε την ανάγκη των clusters για να προχωρήσει η οικονομία της Περιφέρειας.
Αυτό που ήταν στο χέρι μας και πραγματοποιήθηκε είναι το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών, μια ομάδα Μηχανικών που πέρασε από σεμινάριο και οργανώθηκε ώστε να μπορεί να συνδράμει άμεσα τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας μετά από σεισμό.
Σχετικά με τους μηχανικούς, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε για πρώτη φορά ως δικαιούχος την υλοποίηση δύο προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας για άνεργους Μηχανικούς. Στόχος ήταν η διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών και δυνατοτήτων των νέων συναδέλφων σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της φυγής των νέων μηχανικών στο εξωτερικό.
Στην εξαετία αυτή, διοργανώθηκαν δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια, εργαστήρια και συνεδρίες, στα οποία συμμετείχαν χιλιάδες μηχανικοί, αποκτώντας εξειδικευμένη και σύγχρονη γνώση σε θέματα περιβάλλοντος, μελέτης και κατασκευής ειδικών έργων, αξιοποίησης προγραμμάτων και πολλών άλλων.
Σε όλα τα προαναφερθέντα θέματα, οι προτάσεις μας παραμένουν παρακαταθήκη για τις επόμενες Διοικήσεις του Τμήματος και πλέον ως Αντιπεριφερειάρχης συμβάλω και συμπορεύομαι με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που τόσο αγάπησα και υπηρέτησα με αφοσίωση.